Scrisoare deschisă către o pisică

08/03/2019 Mofturi

Dragă Doamnă Pisică,

 

Vă scriu pentru a vă cere ajutorul. Este vorba desigur de matematică, pasiunea noastră comună. La fel ca străbuna Voastră îmblănită, cunoscută în istoria fizicii drept „pisica lui Heisenberg”, sunteți și Dumneavoastră chemată să jucați un rol cel puțin la fel de spectaculos. Ajutându-i pe tinerii matematicieni ai Ugandei, veți rămâne în analele matematicii drept „pisica lui Lagerfeld”, binefăcătoarea geometriei, aritmeticii și a combinatoricii!

 

Înălțimea Voastră ați beneficiat încă din pisicuție, grație bipedului pe care l-ați avut în îngrijire, de cele mai educative și mai atractive calendare pentru mâțe de toate vârstele, elaborate după metoda Motanului Murr, un alt faimos felin cu care vă înrudiți cu siguranță, judecând după delicatețea purtărilor, agerimea minții și lungimea mustăților. Este foarte trist, dar undeva pe planeta aceasta, în țara Ugandei, nu există încă matematicieni profesioniști, iar pisicile nu au calendare! Cum ar putea însă cineva să se instruiască și să se educe fără calendar?!

 

Bipedul Vostru, regretatul Lagerfeld, a putut fi educat cum se cuvine pentru ca v-a avut în preajmă. Ați făcut o treabă nemaipomenită cu el, chiar dacă, asa cum fac uneori bipezii, a trecut în Clanul Umbrelor fără să lase moștenitori. Vă are însă, din fericire, pe Dumneavoastră, iubitoarea artelor și protectoarea științelor!

 

Și eu, umilul Vostru servitor îmblănit, am în îngrijire un biped care, fără a fi încă la fel de faimos ca defunctul Dumneavoastră, cunoscutul Lagerfeld, și-a propus să aducă în țara Ugandei calendare tuturor pisicilor, iar micii bipezi să fie trimiși la Olimpiade (un fel de concursuri de matematică pentru bipezi).

 

Proiectul bipedului meu poate fi consultat aici http://www.imar.ro/~sergium/mathuganda.html. Este un om priceput la matematică și îl recomand cu cea mai mare căldură înaltei Voastre protecții.

 

Vă rog să primiți, Doamnă pisică, cele mai distinse și mai miorlăite salutări pisicești din partea servitorului dumneavoastră

Domino