Codul roșu de impostură

29/05/2018 Mofturi

Societății românești îi lipsește oxigenul pe care îl oferă încrederea. Fără acest element esențial nu vom putea niciodată crește ca o comunitate matură, stabilă, capabilă să se dezvolte echilibrat. E obligatoriu să reușim împreună să reconstruim relații de încredere între noi, membrii societății, între oamenii politici și alegători, între investitori și instituțiile statului. România are nevoie să regăsească legătură între cuvânt și faptă, iar bunele intenții au nevoie să fie dovedite în practică. 

 

Din nefericire, drumul pe care ne aflăm nu oferă o perspectivă încurajatoare, ci se înfundă în această criză majoră de încredere. Cu toții am constatat că României i-a fost impus un spectacol politic în care ultimele vestigii de încredere se risipesc în fața artificiilor unor păpușari mânați de interese proprii. Povestea pe care o ascultăm de doi ani din partea coaliției guvernamentale îi adoarme pe unii, îi trezește pe alții, dar niciunii nu regăsim în ea speranța de a scăpa din capcana neîncrederii.

 

Cred în continuare cu tărie că societatea românească trebuie să repornească de la restructurarea nivelului local. La acest nivel, gestiunea poate prima în fața considerentelor de partid politic, la acest nivel competența e mai ușor de apreciat de comunitate, la acest nivel implicarea civică poate fi încurajată și poate duce spre acea rețea societală fără de care acțiunea politică e suspendată într-un abis de circumspecție. Din acest motiv mi se pare important să luăm atitudine față de tentativele care pot aduce noi disfuncțiuni în mecanismele de la acest nivel, cum este cazul în acest moment cu proiectul de Cod administrativ. Noul șantier al coaliției guvernamentale, după reformele din domeniul justiției, riscă să aducă mai multă opacizare în practica administrativă în detrimentul transparenței pe care se bazează o guvernare locală eficientă. Cu toată prezumția de bună intenție, ne lovim imediat de amendamentele propuse de PSD ca de tot atâtea bariere în jurul unui interes de clan. Să luăm ca exemplu amendamentul lui Darius Vâlcov prin care se prevede ca patrimoniul aflat în proprietatea unităților teritorial-administrative să poată fi înstrăinat în urma unui vot cu majoritate simplă în cadrul consiliilor județene sau locale. Singurul răspuns pe care putem să-l dăm la această propunere este un « nu » hotărât, pentru că nu există nici un motiv rațional ca procedura actuală, care impune o majoritate de 2/3, să fie modificată. Această majoritate transpartinică asigură o evaluare mult mai apropiată de interesul comunitar în cazul unor propuneri de vânzare sau închiriere a unor bunuri sau terenuri aparținând domeniului public.

 

Coaliția guvernamentală este preocupată și de pensiile pentru primari pentru care lucrările Comisiei pentru Codul administrativ au fost blocate până când experții PSD vor găsi formulele legale. Printr-un amendament, parlamentarii coaliției mai doresc să renunțe la publicarea proceselor verbale complete ale ședințele de consiliu local, considerând că un simplu rezumat e suficient pentru informarea publică și urmărirea procedurilor din partea opoziției. Cu alte cuvinte, dacă mai există pe alocuri dezbateri nu are rost să mai fie consemnate în scris, din moment ce democrația locală se reduce în viziunea PSD la un simulacru: primarul propune, consilierii votează, dacă se poate în unanimitate și în necunoștință de cauză, urmând un ritual pur formal.

 

Cu și mai multă vehemență trebuie să spunem « nu » unui amendament care vizează politizarea funcțiilor de conducere din serviciile deconcentrate la nivel teritorial. În loc să încurajăm profesionalizarea cadrelor administrative la toate eșaloanele, în paralel cu creșterile salariale, asistăm la legalizarea practicii numirilor pe criterii politice!

 

În fața unor acțiuni de aservism politic, opoziția nu poate răspunde cu soluții alternative, dialogul politic fiind rupt. Mai rămâne ca singură modalitate de exprimare posibilă: rezistența. A spune « nu » devine, astfel, unica politică pozitivă. Pe baza ei vom putea, apoi, reconstrui.